Hoppa till huvudinnehåll

Livsplanering efter 65

Farfar och två barn plockar äpplen med en stege

När du fyllt 65 år börjar en ny fas i livet. Kanske att du fortfarande arbetar, som anställd eller i det egna företaget. Kanske har du gått i pension och vant dig vid ett annat sätt att leva och disponera din tid. Oavsett finns det mycket som är bra att tänka på och planera inför. Så att du får de bästa möjligheterna att leva det liv som du vill när du är pensionär.

Bra att veta och tänka på

 • Planera din ekonomi

När man har eller strax ska gå i pension är det bra att se över sin ekonomi då inkomsterna för de flesta sjunker. Hur ser ditt sparande ut, dags att lägga om det, minska eller öka? Dina försäkringar, lån, el-avtal etc.? Gör en budget som utgår från den pension du får. Konsumentverket har budgetverktyg som du kan använda.

 • Tar du ut ”för mycket” eller för lite i pension?

Eftersom de flesta får pension från flera håll kan du själv styra när och hur du ska ta ut dem. Du behöver till exempel inte ta ut tjänstepensionen samtidigt som den allmänna pensionen. Du kan också när som helst göra ett uppehåll eller ändra storleken på utbetalningarna av din allmänna pension. Läs mer på pensionsmyndigheten.

 • Lev som pensionär inom EU eller i ett annat land

Kanske vill du bo utanför Sverige när du är pensionär. Då är det bra att ha koll på vilka regler som gäller för din pension, skatter och sjukvård. Tips: Läs på pensionsmyndigheten och eu-upplysningen.se/Du-i-EU.

 • Bo kvar eller flytta?

Om du har haft din villa eller bostadsrätt under lång tid har du kanske fått en kraftig värde-utveckling. Det är säkert glädjande samtidigt som det kan kännas svårt att sälja då reavinstskatten blir stor. Å andra sidan ger inte värdet på ett osålt hus mat på bordet eller en resa. Det finns inga rätt eller fel men det är bra att fundera på vilka möjligheter det kan ge med ett mer bekvämt boende eller vilka fördelarna är för dig att bo kvar.

 • Tid och möjlighet att resa

När man inte längre behöver be om ledigt eller har skolbarn att ta hänsyn till öppnar sig andra möjligheter att resa. Det kan dessutom finnas många tusenlappar att spara om du väljer ”udda” resemånader. Att trycket också kan vara lite lägre på resmålet just då ser de flesta som positivt.

 • Låg pension och hög boendekostnad?

Om du har fyllt 65 och har en låg pension kan du ha rätt att få ett så kallat bostadstillägg. Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i villa, hyres- eller bostadsrätt. Läs hur du ansöker på pensionsmyndigheten.se.

 • Fullmakter

Vem som helst kan ha behov av hjälp ibland. Att i förväg ha ordnat så att en god vän eller nära anhörig har fullmakt att till exempel hämta mediciner, betala dina räkningar eller företräda dig i ditt bolag är en trygghet när något händer.

Det här kan vi hjälpa till med

 • Spara – Se hur du kan fortsätt spara trots att dina inkomster blir lägre. Hellre lite men regelbundet. Hitta det sätt att spara på som passar dig, din ekonomi och dina mål. Läs på Virserums Sparbank.se/spara.
 • Trygghet – Bland annat liv- och sakförsäkringar. Du kan få råd om familjejuridik, till exempel testamente, arv & gåva – hur ska man tänka?
  Läs mer om försäkringar och juridiska tjänster.
 • Generationsskifte – Om du planerar ett ägarskifte i ditt företag eller har andra stora tillgångar kan det vara bra att skaffa sig en överblick på hur det går att göra på ett smidigt sätt. Läs om generations- och ägarskifte och juridiska tjänster.
 • Annat boende – Vi reder ut hur det funkar att köpa/sälja, lägga bud, söka bolån, kontantinsats, amortera & skatta för reavinsten. Du kan läsa mer på Virserums Sparbank.se/bolan och fastighetsbyran.se.

Välkommen att ringa Kundcenter på 0771-22 11 22 eller kom in på ett kontor så hjälper vi dig.